Pszichológiai támogatás a Learning Without Borders ukrán iskolában

2022 augusztusában, még az iskola nyitása előtt megállapodott a Migration Aid és az Orvosi Segítség, Ahol Kell Alapítvány melynek keretében alapítványunk segíti az iskola működését pszichológiai területeken.

Pszichológusaink támogató, tanácsadó munkát folytatnak az iskola ukrán nyelvű pedagógusai, a diákok, az önkéntes segítők valamint a diákok családjai számára egyaránt.

Az iskolában 5 pszichodráma csoport működik heti rendszerességgel, két anyanyelvi szakember vezetésével.

Az önkéntes segítők számára folyamatos támogatást, szupervíziót nyújtunk, egyéni terápiás alkalmakat biztosítunk szükség szerint.

A program szakmai koordinátorai Gődény Anna klinikai szakpszichológus és Kovács Erika klinikai szakpszichológus.

Ukrán nyelvű pszichológusok Alexander Yanykin és Olga Grychak.

2023-as karácsonyi ajándékozási kampányunk keretében az iskola diákjait személyre szóló ajándékokkal leptük meg, melyről fényképes beszámolónkban adtunk hírt.

Érzékenyítő animációs film

A program lehetőséget adott arra, hogy kidolgozzunk egy a traumával kapcsolatos érzékenyítő animációs filmet.

A „Nadija” című animációs film, alkalmas arra, hogy iskolai közegben tanárok vezetésével a gyermekekkel beszélgetést lehessen kezdeményezni arról, hogy újdonsült, Ukrajnából menekült osztálytársaik milyen közegből, helyzetből érkeztek. A háborúról, átélt traumákról kezdődő beszélgetés segíti a befogadó közeg empatikus készségeit, megértését valamint az ukrán gyerekek beilleszkedését, esetleges integrációját.

A film egy háború elől menekülő kislány útjába enged bepillantást az agresszióból, a bizonytalanságból a biztonság, a kirekesztettségből a befogadás, a reménytelenségből a remény, a gyógyulás felé. Arra sarkall, hogy akár elszenvedői, akár tanúi vagyunk a borzalmaknak, ne fogadjuk el a tehetetlenséget, hiszen az együttérzés, a szolidaritás még egy ilyen szélsőségesen nehéz helyzetben is segít.

A film elkészülésében részt vett a MedSpot Alapítvány, a programot vezető két pszichológus és Bethlenfalvy Márton, Mome-n végzett animátor.

A program támogatói: