Orvosi és pszichológiai támogatás a Learning Without Borders ukrán iskolában

2022 augusztusában, még az iskola nyitása előtt megállapodott a Migration Aid és az Orvosi Segítség, Ahol Kell Alapítvány melynek keretében alapítványunk segíti az iskola működését mind orvosi, mind pszichológiai területeken.

Pszichológusaink támogató, tanácsadó munkát folytatnak az iskola ukrán nyelvű pedagógusai, a diákok, az önkéntes segítők valamint a diákok családjai számára egyaránt.

Az iskolában 5 pszichodráma csoport működik heti rendszerességgel, két anyanyelvi szakember vezetésével.

Az önkéntes segítők számára folyamatos támogatást, szupervíziót nyújtunk, egyéni terápiás alkalmakat biztosítunk szükség szerint.

A program szakmai koordinátorai Gődény Anna klinikai szakpszichológus és Kovács Erika klinikai szakpszichológus.

Ukrán nyelvű pszichológusok Alexander Yanykin és Olga Grychak.

Érzékenyítő animációs film

A program lehetőséget adott arra, hogy kidolgozzunk egy a traumával kapcsolatos érzékenyítő animációs filmet.

A „Nadija” című animációs film, alkalmas arra, hogy iskolai közegben tanárok vezetésével a gyermekekkel beszélgetést lehessen kezdeményezni arról, hogy újdonsült, Ukrajnából menekült osztálytársaik milyen közegből, helyzetből érkeztek. A háborúról, átélt traumákról kezdődő beszélgetés segíti a befogadó közeg empatikus készségeit, megértését valamint az ukrán gyerekek beilleszkedését, esetleges integrációját.

A film egy háború elől menekülő kislány útjába enged bepillantást az agresszióból, a bizonytalanságból a biztonság, a kirekesztettségből a befogadás, a reménytelenségből a remény, a gyógyulás felé. Arra sarkall, hogy akár elszenvedői, akár tanúi vagyunk a borzalmaknak, ne fogadjuk el a tehetetlenséget, hiszen az együttérzés, a szolidaritás még egy ilyen szélsőségesen nehéz helyzetben is segít.

A film elkészülésében részt vett a MedSpot Alapítvány, a programot vezető két pszichológus és Bethlenfalvy Márton, Mome-n végzett animátor.

A program támogatói: