Ukrán belső menekültek egészségügyi és mentálhigiénés ellátása

Aktuális projektjeink közt az ukrajnai háborús konfliktus érintettjeinek orvosi és mentálhigiénés ellátását is végezzük több helyszínen: alapítványunk a háború első hete óta jelen van a magyar-ukrán határon fekvő Beregsurányban, ahol az egészségügyi ellátópontot működteti, április óta pedig Budapestre érkezett menekültek ellátásában veszünk részt.

 

Tevékenységünket szerettük volna határainkon túlra, Ukrajnába is kiterjeszteni: Kárpátalja településeire ezrével érkeznek belső menekültek a háború kitörése óta (Ungvár lakosságszámát például megduplázva). Az érkezők egy része hosszabb távra rendezkedik be, aki teheti akár saját ingatlanban, de sokan sportcsarnokokból vagy óvodákból kialakított menekültszállásokon élnek. A lakosság létszámának dinamikus növekedését az ellátórendszer nem tudta követni, a hideg idő beköszönte pedig számos újabb kihívást tartogat az ott élők - nagy arányban gyermekek, nők, idősek számára.

 

Így 2022. októberétől Kárpátaljára érkezett belső menekültek ellátásában veszünk részt több településen. Missziónkat a United Way Hungary kiemelt támogatásával megvásárolt mentőautóval végezzük külföldi partnerszervezetünkkel, a СЕРЦЕ ДО СЕРЦЯ /Heart to Heart/ Alapítvánnyal (https://sercedoserca.com.ua/) együttműködve: kiutazásaink során önkéntes orvosokból, ápolókból, pszichológusokból álló egészségügyi szakember csapatunk társalapítványunk koordinálásával keres fel menekülttáborokat, szállásokat, ahol orvosi és mentálhigiénés ellátást biztosít az ott lakóknak.

 

Célunk, hogy rendszeresen segítsünk adományokkal is: gyógyszereket, kötszereket, gyógyászati és orvosi eszközöket, thermo aláöltözeteket juttatunk el partnerszervezetünk tevékenységéhez és rajtuk keresztül egyben rászorulóknak is.

 

Ezen programunkat így dedikáltan is segíthetik:

Amennyiben ukrajnai missziónk útjaihoz kapcsolódóan szeretne támogatni bennünket és általunk nehéz helyzetbe került, otthonukat elhagyni kényszerülő embertársainkat adományokkal (gyógyszerrel, kötszerrel, gyógyászati segédeszközzel, orvosi eszközzel) kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk az orvosisegitseg@medspot.hu e-mail címen, vagy segítsen bennünket céljaink megvalósításában Adjukössze felületünkön.

 

A támogatás további formáiról ide kattintva tájékozódhat: https://medspot.hu/tamogatas/.

 

Social media felületeinken rendszeresen tudósítunk munkánkról, a témával kapcsolatos korábbi írásainkat itt olvashatják el: