Egy gyermek mosolya százszor többet jelent egy köszönömnél” 

Ez év októberében, amikor elindultunk első ukrajnai missziónkra, hogy tevékenységünket a határainkon túlra is kiterjesszük, régen tervezett segítségnyújtási szándékunk vált valóra. A legutóbbi, november végi utunkon szerzett tapasztalatokról számolunk be az alábbi cikkben. Kovács Györgyi klinikai szakpszichológus, Garas Péter pszichiáter és Albert Tamás diplomás ápoló mesél a szakmai élményekről, arról, hogy a testi (szomatikus) betegségekhez egyre inkább hozzáadódnak a pszichoszomatikus betegségek – mindez meghatározza az emberek állapotát.  Jellemzőek a háborús és a sorozatos veszteségélmények, a rémálmok, depressziós tünetek, szorongás, PTSD, pánik, gyermekeknél a viselkedési zavar.

Röviden a háttérről

Kárpátalja településeire ezrével érkeznek belső menekültek a háború kitörése óta (Ungvár lakosságszámát például megduplázva). Az érkezők egy része hosszabb távra rendezkedik be, sokan sportcsarnokokból vagy óvodákból kialakított menekültszállásokon élnek: tartósan, egymástól lepedővel elválasztva jutnak némi privát szférához családok, például egy osztály- vagy tornateremben.

A lakosság létszámának dinamikus növekedését az ellátórendszer nem tudta követni, a hideg idő beköszönte pedig számos újabb kihívást tartogat az ott élők – nagy arányban gyermekek, nők, idősek számára. Az infrastruktúrát ért támadások miatt rendszeres az ivóvíz, az áram – s így a fűtés hiánya is. S mint az egyértelműen érzékelhető, rendkívül nagy hiány jelentkezik az egészségügyi ellátás területén is.

Segítünk, ahol csak tudunk

Tevékenységünk koordinálásában külföldi partnerszervezetünk, a СЕРЦЕ ДО СЕРЦЯ /Heart to Heart/ Alapítvány van segítségünkre. Missziónkat a United Way Hungary kiemelt támogatásával megvásárolt mentőautóval végezzük – s keressük fel Kárpátalja több települését, minél többekhez és minél hatékonyabban eljuttatva az egészségügyi és mentálhigiénés ellátás lehetőségét kibővített, mobil háziorvosi rendelőnkkel. A nyelvi akadályok leküzdéséhez társszervezetünk két tolmácsa kísér bennünket, akik könnyen ráhangolódnak a páciensekre, végig mosolyogva állnak rendelkezésre.

Az eddigi utazásainkon részt vevő önkéntes kollégák télvíz idején jellemző felső légúti megbetegedésekről, tüdőgyulladásról, felfázásról számoltak be, melyekben felnőttek és gyerekek egyaránt érintettek. Komoly kihívást jelentenek a kezeletlen krónikus betegségek, mint például a pajzsmirigy problémák vagy az igen gyakori magas vérnyomás, de előfordul hogy elhanyagolt sebeket kell ellátni.

Kovács Györgyi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint Ukrajnába utazni ma egyet jelent a gyorsan adaptálódás képességével, hiszen a körülmények nem optimálisak: a rugalmasság és a technikai felszereltség egyaránt fontosak.  “Az átmeneti szállásokon az emberekkel/páciensekkel való  találkozások során a bizalom nagyon gyorsan megteremtődött: elfogadják a segítséget, nagyon sokat számít, hogy megélik, hogy valaki törődni próbál velük”.  A mentálhigiénés támogatás általában az orvosi vizsgálattal indul, ahol a vizsgálóorvos a beszélgetés során felajánlja a konzultáció lehetőségét a pszichiáter, pszichológus szakemberrel. A páciens megtapasztalja, hogy meghallgatásra talál – volt, hogy egy édesanya maga kérte, hogy a másik gyermeke is részt vehessen a következő beszélgetésen.  “Az ellátás során a tehetetlenség érzés eluralkodásával szemben fontos feléleszteni az emberekben a megküzdési vágyat – biztatni őket arra, hogy ahogyan a MedSpot orvoscsapata által nyújtott első diagnosztikai segítség (pl.: magas vérnyomás, magas vércukorszint megállapítása) után is fontos, hogy próbálják meg megkeresni a probléma kezelését lehetővé tevő helyi orvosi segítséget, úgy a lelki problémák kezeléséhez is keressék meg a helybeli (pl.: alapítványi) támogatás lehetőségét gyermekük, de akár önmaguk számára is. “ 

„Ami megdöbbentő, az az egészségügyi ellátás teljes hiánya” – fogalmazott Dr. Garas Péter gyermek- és ifjúságpszichiáter, képzésben levő családterapeuta, pszichoterapeuta-jelölt. Az elektív, tervezett beavatkozások például csak úgy működnek, ha kifizeti a páciens – és nemcsak az ellátás díját, hanem a hozzá tartozó gyógyszert és eszközt is – mivel „most teljes az eszközhiány”, annak ellenére hogy a gyógyszertárak például nyitva vannak.  Gyermekpszichiátriai ellátás talán a háború előtt sem volt. A terápiás lehetőségek az idő rövidsége miatt korlátozottak, de a beszélgetések során ventillációs felületet tudnak biztosítani a szakemberek, melyből kiderül, hogy a hozzájuk fordulók „rengeteg mindent átéltek, nagyon megrázó volt hallgatni a történeteket.”

Albert Tamás diplomás ápoló, a sajószentpéteri mentőállomás vezetője, ukrajnai kiutazásait úgy összegezte: “fontos hogy a komfortzónán túl is tudjon az ember segíteni és nyitott legyen addig nem ismert kollégákkal is együtt dolgozni. El kell fogadni a kényelmetlenebb körülményeket, például, hogy adott esetben fejlámpával kell egy EKG-t elvégezni, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy mindezek ellenére, vagy épp ezért hatékony a segítségnyújtás. Ebben központi szerepe van annak, hogy önkéntes kollégáink a csapatban szinte szavak nélkül is értik egymást”- fogalmaz Albert Tamás. S bár a diagnosztikai lehetőségek korlátozottak, a partnerszervezet munkatársai vállalták, hogy az átmeneti szálláson rekedt krónikus betegek számára segítséget nyújtanak a vérnyomás és vércukor napló vezetésében, így az őket ellátó önkéntes orvosaink távolról is segíthetik a betegeket a terápia felállításában, illetve annak figyelemmel kísérésében. Tamás azt mesélte, hogy bár segíteni mennek, mindez a tevékenység valójában számukra lélekmelengető: „egy gyermek mosolya százszor többet jelent egy köszönömnél, az élmény pedig ebben az adventi időszakban különösen felemelő volt”.

 

  1. december

 

(Projektünkről az alábbi linken is olvashatnak:

https://medspot.hu/ukran-belso-menekultek-egeszsegugyi-es-mentalhigienes-ellatasa/ )

 

/Kép: Béres Márton/