A világjárvány mindannyiunk életére rányomta a bélyegét. Függetlenül attól, hogy milyen körülmények között vészeltük át, a pandémia olyan helyzeteket hozott az életünkbe, melyek eddig számunkra ismeretlen reakciókat válthattak ki belőlünk. A folyamatos pszichés leterheltség sokunknál bizonyos fokú kiégéshez is vezetett, mely észrevétlenül kúszott be mindennapjainkba. A kiégés tünetei sokáig velünk maradhatnak. Azt, hogy hogyan lehet ezzel megküzdeni, azoktól érdemes ellesni, akik ennek a megterhelő időszaknak leginkább kitettek. Ők a koronaév hősei, az egészségügyben dolgozók. Dr. Spányik András, a MedSpot Alapítvány elnöke május végén egy izgalmas előadás keretében nyújt betekintést a frontvonalban küzdők számára javasolt mentális egészségmegőrző technikákba.

Tény, hogy nem mindenkit egyformán terhel meg a pandémia, de az is biztos, hogy ez a küzdelmes periódus hosszútávon nyomot hagyhat azokban, akiknek pszichés problémái alakultak ki ez idő alatt. Szorongás, harag, létbizonytalanság érzése támadt fel sokakban, s rengetegen tapasztalják a stressz, az alvászavar, az álmatlanság, a kiégés, vagy a depresszió tüneteit. A járvány idején az egészségügyben dolgozók fokozott érzelmi és fizikai megterhelésnek kitettek, így nem csoda, hogy rendkívül gyakran tapasztalhatóak rajtuk a kiégés, vagy a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tünetei.

Ezért ebben az időszakban a MedSpot Alapítvány kiemelt figyelmet fordít az egészségügyben dolgozók mentális támogatására. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek elsősorban a terhelés után jelentkeznek, amikor elcsendesedik a „csatazaj”. Ezért nagy jelentősége van annak, hogy ne csak akkor kapjanak figyelmet a segítők, amikor tombol a járvány. Az alapítvány az Arctalan Hősök kampány keretében a Panoráma Poliklinikával együttműködve több mint 20 pszichiáter és pszichológus bevonásával biztosít folyamatosan ingyenes vagy kedvezményes árú, magas szintű mentális egészségügyi ellátást a frontvonalban dolgozók számára.

Küzdelem a kiégés ellen – de hogyan?

Dr. Spányik András, a MedSpot Alapítvány elnöke orvosként és pszichoterapeutaként is kiveszi a részét a munkából az alapellátásban és a mentális ellátásban egyaránt. A harmadik hullám csúcspontján egy budapesti kórház sürgősségi osztályán, valamint COVID-belgyógyászatán látott el szolgálatot a frontvonalban. Szakmai munkája során elsőkézből tapasztalta meg az elmúlt egy évben, milyen nehézségekkel kell megküzdenie kollégáinak nap mint nap.

A járvány alatt szerzett szakmai és személyes élményei, benyomásainak köszönhetően dr. Spányik Andrást az a megtiszteltetés érte, hogy a Forbes 2021. május 28-i Legyél Jobb! napi programjának egyik szakmai szereplőjeként a rendezvény nyitóelőadásán megoszthatja tapasztalatait.

Mi tartja a lelket a legkeményebb időszakban is kollégáiban, mi védi őket a kiégés ellen? Hogyan töltődhetnek fel, hogy továbbra is el tudják látni nem mindennapi feladataikat az egészségügyben dolgozók? Ezekre a kérdésekre ad választ a doktor úr és két partnere. Előadótársa Baji Anikó, aki az Uzsoki Kórházban koronavírusos betegeket is ellátó sürgősségi osztályon dolgozó betegosztályozó, triázs nővér, valamint Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályvezető főorvosa lesz.

A kutatás fókuszában: a mentális állapot alakulása

Érdekesség, hogy Spányik doktor és a MedSpot orvoscsapata a koronavírus-járvány kezdete óta doktori kutatás keretében követi nyomon az egészségügyi dolgozók mentális állapotának alakulását. A kutatási anyag alapján az ELTE PPK kutatócsoportja a közeljövőben nemzetközi tanulmányt tervez publikálni. A kutatás részeredményeit első alkalommal a Forbes eseményén mutatják be nagyobb közönség előtt.