Alapítónkkal, dr. Spányik Andrással beszélgettünk a MedSpot menekültsegítő programjának jelenlegi helyzetéről, és a közeljövőben várható újdonságokról.

– Hogyan látod most az általános helyzetet a menekülteket segítő programban?

– A helyzet általánosságban véve az ilyen krízishelyzetek természetéből adódóan kissé csitult, átlagosan már jóval kevesebb menekült érkezik naponta, mint például március-áprilisban. Ezzel együtt egy-egy változás a háború menetében hirtelen nagyon meg tudja emelni az érkező menekültek számát, vegyük például a májusi esetet, amikor az addig csendes Kárpátalját érte rakétatalálat, vagy itt van a legutóbbi szomorú fejlemény, amelynek során az ukrán főváros ismét célponttá vált. 

– Ehhez a helyzethez hogyan tud, tud-e egyáltalán alkalmazkodni a MedSpot?

– Alapítványunk neve Medical Aid on the Spot (Orvosi Segítség Ahol Kell), még jó, hogy alkalmazkodunk! Miközben – természetesen – továbbra is fenntartjuk a határmenti, beregsurányi orvosi ellátópontunkat, illetve a Migration Aid budapesti menekültközpontjának az orvosi ügyeletét is biztosítjuk, több “fronton” is igyekszünk adaptívabb működésre átállni.

– Ezekről tudsz mondani pár szót?

– Nem merek még nagyon kiabálni róla, de nagyon úgy néz ki, hogy sikerül egy nagyon nagylelkű pénzügyi támogatásnak köszönhetően szert tennünk egy mentőautóra a nagyon közeli jövőben, így jelentősen megnő az orvosi segítségnyújtásunk mobilitása. Részben dolgozunk már egy programon, amelynek során a Beregsurányi segítőpontot bázisként használva igyekszünk a környező településeken is segíteni majd, másrészről az eleve rossz állapotban lévő ukrán egészségügynek is be tudunk segíteni, ha időről-időre Ukrajnában is végzünk  sebesült-, illetve betegellátást.

– Ez utóbbi nem kockázatos vállalkozás?

– Természetesen soha nem kockáztatnánk munkatársaink személyes biztonságát, ezért az előkészítő szervezés során különösen kell ügyelnünk arra a szempontra, hogy egyszerre tudjunk hatékonyan segítséget nyújtani a helyszínen, de ne is menjünk annyira közel a háborús zónához, hogy az bárhogyan is kitegye a kollégákat, illetve az eszközeinket a harcoknak.

– Hogy áll a szervezés?

– Mint említettem, a mentőautó beszerzése már javában zajlik, mindeközben az Alapítvány munkatársai már nagy erőkkel dolgoznak a stratégián. Ha ezekkel megvagyunk, előterjesztjük a programtervet a kuratóriumnak, és ha ők is rábólintanak – onnantól már csak akarat és elszántság kérdése az egész. No meg az, hogy kitartanak-e az eddigi nagyvonalú támogatások, és sikerül-e új támogatókat szereznünk segítő tevékenységünkhöz.