Alapítványunk elsősorban olyan embertársaink számára nyújt ingyenes egészségügyi ellátást, illetve mentális (pszichológusi) támogatást, akik egyedi orvosi-mentálhigiénés megközelítést igényelnek, vagy akik valamilyen oknál fogva kiszorultak a közösségi ellátórendszerből, esetleg csak nagy nehézségek árán tudnák elérni annak szolgáltatásait.

Aktuális projektjeink közt az ukrajnai háborús konfliktusban érintett civil lakosság számára végzünk orvosi és mentálhigiénés ellátást, több helyszínen, Kárpátalján, ahová a harcok területeiről a lakosság menekül (Ungvár lakossága gyakorlatilag megkétszereződött). Ukrajna ezen területén jelenleg az akut, súlyos eseteken kívül a kórházak nem látnak el betegeket, így a gyermekek, idősek, krónikus betegek ellátatlanok. Ezért utaznak rendszeresen önkéntes orvosaink, pszichológusaink az említett területekre, hogy az akut és krónikus betegeket és a gyakran traumatizált mentális állapotban lévő embereket kezeljék, gyógyítsák.

A jövőben is szeretnénk rendszeres segítséget nyújtani szaktudásunkkal és adományokkal egyaránt. Elkötelezett csapatunk ebben a misszióban kéri az Ön / Önök segítségét: keressük az együttműködés lehetőségét, hiszen támogatása jelentős változást hozna humanitárius erőfeszítéseinkben. Együtt hozhatunk reményt! Mi az orvosi tudásunkat adjuk.

Eddigi tevékenységeinkről, humanitárius és orvosi segítségnyújtásunkról:

2021-ben alapítványunk tevékenységének vezérfonala a pandémia következményeinek enyhítése volt: Arctalan Hősök kampányunk keretében a világjárvány frontvonalában harcoló egészségügyi dolgozók mentálhigiénés támogatását végeztük. Októbertől 50 főnek segítettünk online kríziskommunikációval, 20 főnek online pszichoterápia során, Bálint-csoportok keretében (amely probléma-orientált esetmegbeszélő csoport) pszichológusaink 80 főnek nyújtottak segítséget.

Az ELTE-PPK-val partnerségben készített relaxációs és edukációs videóink eljutottak a legfontosabb belső, zárt szakmai kommunikációs csatornákra is, így széles körben ismertté válhattak a célcsoport számára. A Youtube-csatornánkon is megtekinthető videók elérési eredményei: önegyüttérzés-videó: 1 986 megtekintés, progresszív relaxációs videó: 3 420 megtekintés.

Az egészségügyi dolgozók mentális állapotát vizsgáló, az ELTE-vel közösen végzett longitudinális kutatásunkban 8 660 fő vett részt, melynek eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a stressz, fáradtság, kiégés, alvászavar, PTSD (poszttraumás stressz szindróma) egyre többeknél, egyre súlyosabb formákban jelent meg – ezért is szerepel céljaink közt a hosszú távú segítségnyújtás az egészségügyben dolgozók és családjaik számára.

Új Nap – Új Remények kampányunk célja volt, hogy a járvány legsérülékenyebb érintettjeinek, gyermekeknek nyújtsunk pszichoterápiás és orvosi segítséget: akiknél a járvány, illetve az újranyitás kapcsán jelentkeztek vagy fokozódtak a pszichés nehézségek. Projektünk keretében önkéntes pszichológusaink által 20 gyermek juthatott szakszerű segítséghez.

Ugyancsak 2021-ben, az Unicredit Bank támogatásával sikerült vásárolnunk 10 db, orvosszakmai körben az egyik legjobb vizsgálóeszköznek minősített fonendoszkópot az Uzsoki Utcai Kórház IV. Belgyógyászati Osztályának, ahol nap mint nap a COVID-betegek életéért küzdöttek egészségügyben dolgozó kollégáink.

2022-ben végzett tevékenységeink meghatározója az orosz-ukrán háború nyomán kialakult humanitárius vészhelyzet: alapítványunk célul tűzte ki, hogy a menekülő, otthonukat elhagyni kényszerülő embertársaink számára segítséget nyújt. A háború első hete óta jelen voltunk a magyar-ukrán határon fekvő Beregsurányban: egészségügyi ellátópontunkon a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve 2500 menekült jutott szakszerű ellátáshoz.

A Migration Aid budapesti, Madridi úti szállójában 2022. őszéig tartottunk orvosi ügyeletet, 2 160 ügyeleti órában.

A Learning Without Borders ukrán iskolában alapítványunk pszichológusai támogató, tanácsadó munkát folytattak és folytatnak továbbra is az itt tanuló diákok és családjaik, valamint az iskola ukrán nyelvű pedagógusai és önkéntes segítői részére – az előző év végéig gyerekeknek 405, tanároknak és önkéntes segítőknek 400 terápiás munkaórát biztosítottunk.

2022 októberétől indulóan belső menekültek egészségügyi és mentálhigiénés ellátásában veszünk részt Kárpátalja több településén. Missziónkat a United Way Hungary kiemelt támogatásával megvásárolt mentőautóval végezzük helyi partnereinkkel együttműködve. A biztonságot jelentő hátországba ezrével érkeznek belső menekültek a háború kitörése óta. Az érkezők egy része hosszabb távra rendezkedik be, aki teheti akár saját ingatlanban, de sokan sportcsarnokokból vagy óvodákból kialakított menekültszállásokon élnek. Mentőautónk három hónap alatt 7380 km -tett meg, orvosaink 380 órát töltöttek ellátással.

Missziónkról, aktuális projektjeinkről weboldalunkon bővebben olvashat (www.medspot.hu) és social media felületeinken is részletesen beszámolunk tevékenységünkről.

Örömmel osztunk meg Önnel bővebb információt, kérdései esetén állunk rendelkezésére! Előre is köszönjük támogató segítségét, bízunk abban, hogy partnerünkként üdvözölhetjük Önt.

Dr. Spányik András
Alapító, az orvosszakmai team vezetője

Budapest, 2023. június