A MedSpot Alapítvány önkéntes orvosai a határmenti Beregsurányban állították fel azt az egészségügyi ellátásra alkalmas mobil buszt, amelynek segítségével térítésmentes orvosi ellátáshoz juthatnak az Ukrajnából érkező menekülteket. A MedSpot Alapítvány a rászorulók folyamatos ellátásához további önkéntes orvosok és ápolók jelentkezését várja. Az alapítvány két orvosi rendelő teljes felszerelését is elvitte saját költségen a helyszínre, a további szükséges gyógyszerek és orvosi eszközök beszerzéséhez azonban segítséget vár, adományok formájában.

A MedSpot Alapítvány önkéntes orvosai a 2015-ös menekültválság idején is tették a dolgukat: ott voltak és segítettek a pályaudvarokon és a menekülttáborokban.

„Ez a hivatásunk, ehhez értünk”

– foglalta össze lényegre törően Dr. Spányik András az alapítvány önkéntes szakembereit irányító orvos, aki az ukrán válsághelyzet első napjaitól kezdve azon dolgozik, hogy az orvosi segítségen túl pszichológiai és pszichiátriai ellátást is kapjanak a menekültek, akik akár napokig is várakoznak a határon az átkelés előtt.

A MedSpot Alapítvány mobil rendelője az ukrán háború kitörése után egy héttel érkezett meg Beregsurányba, ahol 24 órás ügyeletet biztosítanak a határról érkezőknek. A krónikus betegséggel élő menekültek ellátására sokszor már a tranzitzónában is szükség van, nagyon sok betegség van, amellyel nem maradhatnak gyógyszer és ellátás nélkül a hazájukból menekülő páciensek. Emellett a szorongás okozta problémák is gyakran jelentkeznek és a fertőző betegségek, megfázásos tünetek is gyakoriak a sokszor hidegben várakozó gyermekeknél.

A MedSpot pszichológus csapatának legfőbb feladata most is a feldolgozandó traumák feloldása: mint elmondták, többnyire olyan édesanyákkal találkoznak, akik gyermekeikkel hagyták hátra az otthonukat és elveszítették a mindennapok stabilitását.

„Az orvosi segítségnyújtás mellett érezhetően szükségük van a mentális támogatásra is”

– tette hozzá Spányik doktor.

A MedSpot Alapítvány önkéntes orvosai, pszichológusai és pszichiáterei munkájukhoz adományokat gyűjtenek, minden beérkezett felajánlást a menekültek megsegítésére fordítanak.

Ha van rá lehetősége, adományával Ön is támogathatja a MedSpot Alapítvány munkáját, amelyben olyan szakemberek vesznek részt, akik rendelkeznek a megfelelő tudással és fontosnak tartják, hogy embertársaik egyenrangúan részesülhessenek az egészségügyi ellátásból.

Bankszámlaszám: 16200010-10068182 (Kérjük, hogy az utalás közleményében minden esetben tüntesse fel, hogy adomány. Köszönjük!)

Ha külföldről utal az IBAN számos számlaszám: HU57 1620 0010 1006 8182 0000 0000

Az anyagi segítségnyújtáson túl is segíthet!

Jelentkezés önkéntes orvosnak, pszichológusnak vagy ápolónak: +36 20 613 56 46 vagy orvosisegitseg@medspot.hu

Jelentkezés tolmácsnak: +36 20 613 56 46 vagy orvosisegitseg@medspot.hu