Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy csatlakozzunk  a TechSoup Digitális Aktivizmus Programjához.  

Célunk az, hogy hiteles információk megjelenítésével a tényeken alapuló tájékozódást segítsük.

Az „Orvosi Segítség, Ahol Kell” – MedSpot Alapítvány az orosz-ukrán háború hátországában, Kárpátalján, Ungváron és környékén belső menekültként élő családok ellátását végzi. Alapítványunk orvosai/pszichiáterei és pszichológusai több, mint másfél éve kezelik a különböző akut és krónikus betegségben szenvedő embereket/köztük rengeteg gyermeket és követik a belső menekültek mentális/pszichés állapotát. A menekültek jelentős része poszttraumás stressz szindrómában szenved, amelyet a háború sújtotta ország egyénként is nehézségekkel küzdő állami ellátórendszere nem képes kezelni.

A belső menekültek problémája Magyarországon egyáltalán nem közismert.  E mellett a közfigyelem az orosz-ukrán háború kapcsán lankad – ami természetes folyamat egy évek óta tartó háború esetén -, a valós tények egyensúlya azonban a hazai médiafogyasztók számára nem feltétlenül megtartott -, ezért szükségesnek tartjuk a hiteles helyszínről, hiteles helyzetekről szóló tájékoztatást.

Célunk, hogy csökkenjen a háborús trauma és a jelenlegi belső menekültek a lehetőségekhez képest jobb mentális állapotban vághassanak bele új életük felépítésébe a háborút követően, különös tekintettel, az orvosi szempontból ismert, a háborúk okozta elhúzódó hatásokra.

Az első kézből kapott információk számunkra a leghitelesebb forrás

Ezért is készítettünk videókat és interjúkat ukrán menekült emberekkel és az őket ellátó szakembereinkkel, hogy teljes képet adhassunk a jelenleg – 2024. februártól – érzékelhető állapotokról, gondolkodásról és tényekről.

A háborúk elhúzódó hatásai

Ma már tudjuk, hogy a hosszantartó traumák részben biológiai részben pszichológiai módon öröklődnek. Így azok a generációk, amelyek közvetlenül nem élték meg például a II. világháború időszakát, azonban közvetlen leszármazottai az abban traumát szenvedőknek, másod vagy harmad generációs utódokként is viselhetik a felmenők által a családba beépített – félelemmel, szenvedéssel vagy más elszenvedett veszteséggel kapcsolatos – viselkedés és megküzdési módokat.

Kissé egyszerűsítve, másként (hevesebben vagy épp túlzott visszahúzódással) reagálhatnak egy-egy veszélyt jelző helyzetre, mint ahogy azt az esemény, vagy a környezet várhatná. A másfajta megküzdési módok értetlenséget, csodálkozást válthatnak ki a tágabb, ismerettségi, baráti vagy munkahelyi környezetből, az egyében pedig az elszigeteltség, kirekesztettség érzését keltheti, amely szintén nem segíti meg kommunikációt, a másokhoz való kapcsolódást, a közösség részéről pedig a befogadást.

A háborúk traumatikus hatásai tehát évtizedekig jelen lehetnek, negatív befolyással bírhatnak a gondolkodásra és a cselekedetekre, ezért különösen fontos cél az elszenvedett traumák hatásainak csökkentése, azok feldolgozásával.

1% gyűjtés hosszú videó

Segíts Te is adód 1%-os felajánlásával, hogy segíthessünk!
Adószámunk: 18903379-1-42
Ha a NAV listájában név szerint keresed az alapítvány teljes magyar nevét, ezt keresd: „Orvosi Segítség, Ahol Kell” Alapítvány vagyis NE a MedSpot nevet keresd, nem így lett regisztrálva alapítványunk.

Köszönjük, hogy megtekinted videónkat, amelyben hiteles fotók és videó bejátszások is láthatóak a jelenlegi, valós egészségügyi ellátásról a menekültek körében Kárpátalján, Ungváron és környékén, amelyeket a dezinformációk elkerülése végett tárunk mindenki elé.

Ezek még készülnek szintén:

  1. videó Ruszlán és gyermekei története
  2. videó: Andrea története
  3. videó Traumák egy háborús ország békés részében – a pszichológus szemével (Gerlinger Lilla interjú
  4. videó 2 éve család nélkül – egy idős házaspár története
  5. videó – Ahogy mi láttuk a menekülteket 2024 tavaszán
_

Cikkek, történetek szavakban elmesélve

_

Segítők és önkéntesek a frontvonal mögött

Az önkéntes tolmács, Andrea mindennapjai

Bővebben...

A nehézségek napról napra változnak - Viki és Natália

Bővebben...

Egy apa viszontagságai

Bővebben...

Távol mindentől – egy hadifogoly megrázó története

Bővebben...

Örökölhető traumák

Bővebben...

Beszéljünk a traumákról!

Bővebben...

_

Kapcsolat

_

  Orvosi segítség, ahol kell

Levelezési cím

1126 Budapest, Derkovits utca 7.

Székhely cím

1147 Budapest, Ilosvai Selymes u. 81.

Adószám

18903379-1-42

Bankszámlaszám

16200010-10068182