Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy csatlakozzunk  a TechSoup Digitális Aktivizmus Programjához.  

Célunk az, hogy hiteles információk megjelenítésével a tényeken alapuló tájékozódást segítsük.

Az „Orvosi Segítség, Ahol Kell” – MedSpot Alapítvány az orosz-ukrán háború hátországában, Kárpátalján, Ungváron és környékén belső menekültként élő családok ellátását végzi. Alapítványunk orvosai/pszichiáterei és pszichológusai több, mint másfél éve kezelik a különböző akut és krónikus betegségben szenvedő embereket/köztük rengeteg gyermeket és követik a belső menekültek mentális/pszichés állapotát. A menekültek jelentős része poszttraumás stressz szindrómában szenved, amelyet a háború sújtotta ország egyébként is nehézségekkel küzdő állami ellátórendszere nem képes kezelni.

A belső menekültek problémája Magyarországon egyáltalán nem közismert.  E mellett a közfigyelem az orosz-ukrán háború kapcsán lankad – ami természetes folyamat egy évek óta tartó háború esetén -, a valós tények egyensúlya azonban a hazai médiafogyasztók számára nem feltétlenül megtartott -, ezért szükségesnek tartjuk a hiteles helyszínről, hiteles helyzetekről szóló tájékoztatást.

Célunk, hogy csökkenjen a háborús trauma és a jelenlegi belső menekültek a lehetőségekhez képest jobb mentális állapotban vághassanak bele új életük felépítésébe a háborút követően, különös tekintettel, az orvosi szempontból ismert, a háborúk okozta elhúzódó hatásokra.

Az első kézből kapott információk számunkra a leghitelesebb forrás

Ezért is készítettünk videókat és interjúkat ukrán menekült emberekkel és az őket ellátó szakembereinkkel, hogy teljes képet adhassunk a jelenleg – 2024. februártól – érzékelhető állapotokról, gondolkodásról és tényekről. Mindezek mellett kutatást is végeztünk a hátországban rekedt menekültek körében. Ma Ukrajnában 3,5 millió ember él úgynevezett belső menekültként távol az otthonától – amely sokuk esetében már nem is létezik – gyakran szükségszállásokon. Közülük egy kisvárosnyi ember Kelet-Ukrajnában, Kárpátalján.

A háborúk elhúzódó hatásai

Ma már tudjuk, hogy a hosszantartó traumák részben biológiai részben pszichológiai módon öröklődnek. Így azok a generációk, amelyek közvetlenül nem élték meg például a II. világháború időszakát, azonban közvetlen leszármazottai az abban traumát szenvedőknek, másod vagy harmad generációs utódokként is viselhetik a felmenők által a családba beépített – félelemmel, szenvedéssel vagy más elszenvedett veszteséggel kapcsolatos – viselkedés és megküzdési módokat.

Kissé egyszerűsítve, másként (hevesebben vagy épp túlzott visszahúzódással) reagálhatnak egy-egy veszélyt jelző helyzetre, mint ahogy azt az esemény, vagy a környezet várhatná. A másfajta megküzdési módok értetlenséget, csodálkozást válthatnak ki a tágabb, ismerettségi, baráti vagy munkahelyi környezetből, az egyénben pedig az elszigeteltség, kirekesztettség érzését keltheti, amely szintén nem segíti meg kommunikációt, a másokhoz való kapcsolódást, a közösség részéről pedig a befogadást.

A háborúk traumatikus hatásai tehát évtizedekig jelen lehetnek, negatív befolyással bírhatnak a gondolkodásra és a cselekedetekre, ezért különösen fontos cél az elszenvedett traumák hatásainak csökkentése, azok feldolgozásával.

Andrea története

Andrea a MedSpot Alapítvány önkéntes tolmácsa már lassan második éve. Hónapról hónapra jön velünk segíteni ellátni a betegeket, minden alkalommal, amikor a MedSpot orvoscsapata megérkezik Ungvárra. Andrea 8 évet járt magyar iskolába Kárpátalján, ízesen beszéli a magyar nyelvet. Már 7 éve Angliában élt, amikor kitört a háború, és nemsokkal a háborús események kezdete utána a frontvonalban eltűnt egy családtagja.

Nem is gondolt másra, minthogy feladja mindazt, amit addig ott felépített és hazamenjen, hiszen ott van rá szükség. Azóta mindenkinek segít megkeresni az eltűnt családtagját. Ez lett a munkája, egyelőre végeláthatatlanul….

Életképek egy pszichológus szemével

Mit jelent egy háború a mindennapok dimenziójában és ezzel együtt mit jelent menekültnek lenni a saját hazádban? – Gerlinger Lilla klinikai szakpszichológussal kárpátaljai missziónk során beszélgettünk minderről. Az élet fenyegetettsége, a lakóhely elhagyása s a mindezt kísérő pszichés – lelki nehézségek a menekültek számára a mindennapok valóságává váltak.

Gyermeknek lenni Ukrajnában

A gyermekek és családok számára az ingerszegény környezet, az állandó átmeneti lét, a harcoló vagy eltűnt családtagokra várakozás, a tehetetlenség érzése különösen megterhelő és kimerítő, bizonytalanság-érzést eredményez – minderről Gerlinger Lilla klinikai szakpszichológussal beszélgettünk ukrajnai missziónk során.

Ruszlán és gyermekei története

Ruszlánnal egy kis ukrán községben, Perecsenyben találkoztunk, úgy fél órányira Ungvártól. A háború kitörése után három héttel menekültek el Harkivból, azon az egy éjaszkán, amikor az orosz visszavonulás miatt szabaddá vált az út kifelé a városból, el a fronttól sújtott területektől.

Elszakadva a családtól: egy idősebb házaspár megpróbáltatásai

Jurij es Ljubasa 2022. tavaszán, a háború kitörésekor hagyták el kramatorszki otthonukat: egy bőrönddel szálltak fel a vonatra.

Azóta is, immáron több mint két éve családjuktól távol, elszakadva élnek egy kárpátaljai menekültszálláson – a menekült lét minden megpróbáltatásával. Riportunkban velük beszélgettünk.

_

Cikkek, történetek szavakban elmesélve

_

Segítők és önkéntesek a frontvonal mögött

Az önkéntes tolmács, Andrea mindennapjai

Bővebben...

A nehézségek napról napra változnak - Viki és Natália

Bővebben...

Egy apa viszontagságai

Bővebben...

Távol mindentől – egy hadifogoly megrázó története

Bővebben...

Örökölhető traumák

Bővebben...

Beszéljünk a traumákról!

Bővebben...

_

Kapcsolat

_

  Orvosi segítség, ahol kell

Levelezési cím

1126 Budapest, Derkovits utca 7.

Székhely cím

1147 Budapest, Ilosvai Selymes u. 81.

Adószám

18903379-1-42
Bankszámlaszám HUF : 

Számlaszám:  16200010-10068182
IBAN Számlaszám: HU57162000101006818200000000
Számlatulajdonos: Orvosi Segítség, Ahol Kell˝ Alapítvány

Bankszámlaszám EURO:
Számlaszám: 16200010-10123690
IBAN Számlaszám:  HU46162000101012369000000000 
Számlatulajdonos: Orvosi Segítség, Ahol Kell˝ Alapítvány

1%  - Köszönjük, hogy segítesz, segítettél!

Köszönjük, ha nekünk adtad támogató felajánlásod!

Számítunk arra, hogy a jövőre is segíted adód 1%-os felajánlásával a MedSpot Alapítvány munkáját, hogy segíthessünk!
Adószámunk: 18903379-1-42
Ha a NAV listájában név szerint keresed az alapítvány teljes magyar nevét, ezt keresd: „Orvosi Segítség, Ahol Kell” Alapítvány vagyis NE a MedSpot nevet keresd, nem így lett regisztrálva alapítványunk.

Köszönjük, hogy megtekinted videónkat, amelyben hiteles fotók és videó bejátszások is láthatóak a jelenlegi, valós egészségügyi ellátásról a menekültek körében Kárpátalján, Ungváron és környékén, amelyeket a dezinformációk elkerülése végett tárunk mindenki elé.