Hírek
2021 aug. 04.
Milyen hátrányokat okoz a gyermekek életében a járványidőszak?

A gyerekek számára a járvánnyal együtt járó bizonytalanság még a felnőttekénél is fokozottabb szorongással jár együtt, hiszen kevesebb információval rendelkeznek, kevésbé látják át az összefüggéseket, így sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak. A betegség, a halál a járvány előtti életünkhöz képest fenyegetőbbé, a mindennapokhoz jóval közelebbivé vált. A gyermekek közül fokozottan veszélyeztettek azok a csoportok, amelyek már a pandémiát megelőzően is érintettek voltak valamilyen mentális zavarban. Őket és családjaikat a járvány közvetlen és közvetett hatásai rendkívül nagy kihívások elé állították. Hazánkban az elmúlt időszakot az alacsony jövedelemmel rendelkező, az egyszülős, valamint azok a családok szenvedték meg leginkább, amelyekben már a pandémia előtt is fennállt a mentális zavar, illetve amelyekben valamilyen okból a család működése diszfunkcionális. A gyermekek csoportján belül is aránytalanul nagy mértékben érintettek a valamilyen mentális nehézséggel küzdő kamaszok, illetve gyerekek és az őket nevelő családok.

A kutatások alapján a járványidőszak alatt megnövekedtek a szorongásos, depressziós tünetek, illetve a poszttraumás stresszzavar előfordulása a gyermekek körében. Világszerte a mentális betegségben érintett gyermekek 83 százaléka számolt be arról, hogy a tünetei a járvány alatt rosszabbodtak. Magyarországon a szülők 54 százaléka állította, hogy gyermeke mentálisan megsínylette a járványt. Ugyanakkor kevesen kérnek és kapnak segítséget, mivel a segítségkérés hazánkban sokszor még ma is nehezen megy, emellett a pszichológiai és pszichiátriai segítséget nyújtó helyek kapacitásai elfogytak.

A depresszióval küzdő gyerekek nehezen boldogulnak az iskolai teendőikkel, kevésbé tudnak értelmes tevékenységet találni maguknak, és számukra jelentős problémákat okozhat az újranyitás, az iskolába, közösségbe való visszatérés.

Az autizmus-spektrumzavarban érintett gyerekeknek nagy nehézséget jelentett például az, hogy a fejlesztő foglalkozások és az iskola nyújtotta keretek megszűntek, mely bizonytalansághoz, a család életében pedig sokszor kezelhetetlen stresszhez vezetett. Az ADHD-s gyerekeket súlyos kihívás elé állította az összezártság, ez pedig a tünetek rosszabbodását, a családi erőforrások „megcsappanását” hozta magával.

A másik kifejezetten érintett csoport a 11-18 éves korosztály, akik számára az jelenti a fokozott nehézséget, hogy pszichológiai fejődésükben egy olyan szenzitív periódusban érte őket a járvány, melyben legfontosabb feladataik közé tartozik a saját identitás kialakítása, illetve a szülőkről való leválás. A serdülőkori agyi, hormonális változások miatt ez egy szabályozatlanabb, érzelmileg zűrzavaros időszak, melyben a serdülőt a kockázatvállalóbb viselkedés, újdonságkeresés jellemzi, emellett kortársakkal való kapcsolatrendszer szorosabbá válik, míg a szülőkkel való kapcsolatban megszaporodnak a konfliktusok. Az agy srtukturálisan is átalakul ebben az időszakban, a prefrontális cortexben változások zajlanak, amik lehetővé teszik olyan magasabb rendű funkciók kialakulását, mint a különböző perspektívák összehasonlítása, a személyes célok összeegyeztetése mások céljaival, a saját élettörténetünk ok-okozati összefüggéseinek megértése, illetve ezek integrálása egy elképzelt jövővel. Mindehhez különösen fontos, hogy hatékonynak érezhessék magukat, ami az elmúlt időszakban az online kapcsolatok miatt sokkal nehezebbé vált. Sokszor elmagányosodtak, a bizonytalan, online kapcsolatok nem jelentettek elég visszajelzést számukra. Az ő pszichológiai megsegítésük minél előbb szükséges, hiszen a serdülőkori fejlődési szakasz mindenképpen bekövetkezik, és a későbbiekben nehezen orvosolható hátrányt jelent, ha ebben valami miatt nagy hiányosságok vannak. Ezt a korosztályt is érintik az újranyitással kapcsolatos nehézségek, félelmek, melyben nagy segítség lehet számukra, ha megfelelő pszichológiai segítséghez jutnak.

 

Források:

https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/download/13034/14742

https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/download/13035/14743

https://www.annafreud.org/media/11992/coronavirus-emerging-evidence-issue-2.pdf

https://www.annafreud.org/media/11643/coronavirus-emerging-evidence-1-final.pdf

https://qubit.hu/2021/06/23/figyelemzavarokkal-alvasproblemakkal-es-motivalatlansaggal-kuzdenek-a-magyar-gyerekek-a-jarvany-hozadekakent

Mentalizáció a klinikai gyakorlatban könyv

← vissza
Kapcsolat
Telefon: +36 70 775 0273
Email: orvosisegitseg@medspot.hu
Levelezési cím:
1126 Budapest, Derkovits utca 7.
Adószám: 18903379-1-41
Bankszámlaszám: 16200010-10068182
© 2018–2021 MedSpot Alapítvány
Designed by Grafcom Media