A koronavírusról jelenleg bizonytalan, de folyamatosan bővülő tudással rendelkezünk. A mutálódó vírus valószínűleg még egy darabig velünk marad, azonban fontos, hogy ne csak a betegség, hanem az általa okozott lelki traumák megelőzésére, kezelésére is felkészüljünk. A gyerekek fiatal koruk miatt különösen érzékenyen és változatosan reagálhatnak azokra az élethelyzetekre, melyek elé a pandémia állítja a családokat. Az alábbiakban arra vonatkozóan olvashatunk javaslatokat, hogyan érdemes a gyerekekkel kommunikálni a különböző szituációkban. Emellett arra vonatkozóan is találunk tanácsokat ebben a Childlife.org weboldaláról származó összeállításban, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a párbeszéd közben.

A gyerekekkel folytatott kommunikáció során fontos, hogy amellett, hogy nyíltan és őszintén beszéljünk velük, minden esetben az életkoruknak megfelelő szinten tegyük ezt. Íme néhány konkrét példamondat mankóként.

Adjunk magyarázatot a betegségről

„A Covid-19 egy vírus, ami megbetegíti az embereket. Nagyon fertőző, az egyik ember nagyon könnyen átadhatja a másiknak. A Covid-19 a koronavírusok közé tartozik, akárcsak a közönséges influenza, vagy a megfázás. A Covid és az influenza ellen is van már oltás.

Nem sok gyerek betegszik meg a Covidtól, inkább a felnőttek. Nem mindig tudjuk, hol kapta el valaki a koronavírust, hiszen az láthatatlan. A vírusok akárhol elbújhatnak, különösen azokon a helyeken, ahol sok ember jár, például a boltokban, játszótereken. Azokon a tárgyakon, amit az emberek gyakran megérintenek (pl. a kilincseken), szintén megbújhat a vírus.”

Az immunrendszer működésének magyarázata

„A testünk különböző sejtekből épül fel, pl. a hajunk, a bőrünk és a vérünk is más sejtekből áll. Mindegyiknek saját feladata van a testünk egészséges működésében. Az immunrendszer olyan sejtek csoportja, amely megvédi a testünket az olyan betegségektől, mint pl. a koronavírus. Az egészséges gyerekek és a fiatal felnőttek immunrendszere erős. Az idősebb emberek, illetve a betegségben szenvedők immunrendszere gyengébb, ezért könnyebben megbetegszenek például a vírusoktól.”

Tünetek

„A Coviddal fertőzött emberek nagyon fáradtnak érzik magukat, köhögnek és lázuk van. Sok pihenés és ivás, lázcsillapító szedése segíthet nekik jobban érezni magukat, de néha ez nem elég. Ha valaki nagyon rosszul érzi magát, és nem segítenek ezek a dolgok, lehet, hogy kórházba kell mennie, hogy még több segítséget kapjon. Az orvosok és az ápolók annak a szakértői, hogy hogyan érezzék magukat jobban az emberek.  Ha valaki nagyon rosszul van, a kórház a legjobb hely számára.

Mi történik a kórházban?

„Az anyukád/apukád azért van kórházban, mert nem érzi elég jól magát ahhoz, hogy otthon gyógyulhasson. Az orvosok és az ápolók egész nap, sőt éjszaka is rendszeresen megnézik, hogy van. Erősebb gyógyszereket is adnak neki, amiket csak a kórházban lehet megszerezni. Az anyukád/apukád a lehető legnagyobb biztonságban van, és az orvosok mindent megtesznek ezért, hogy jobban legyen.”

Ha a tünetek rosszabbodnak, és gépi lélegeztetésre van szükség

„A Covid-19 megbetegíti a tüdőt. Ettől köhögünk, és nehezen vesszük a levegőt. Van, hogy a szervezet le tudja győzni a vírust, de olyan is előfordul, hogy még több segítségre van szüksége.

Oxigén maszk: ez egy kis cső, ami az orrban van és segíti a légzést. Amint jobban lesz, kiveszik onnan.

Lélegeztetőgép: ha a légzés még nehezebbé válik, egy gépre lesz szükség, ami segít neki. A lélegeztetőgép minden munkát elvégez a tüdő helyett, így az tud pihenni. Amíg a lélegeztetőgép dolgozik, az anyukád/apukád gyógyszereket kap, hogy aludjon, így az egész szervezete pihenni tud közben. Ez a pihenés kényelmesebb számára, és könnyebben meg tud gyógyulni.”

Mit tehetsz, Te, mint felnőtt, amíg a gyermek szülője lélegeztetőgépen van?

  • Tartsd fent a nyílt kommunikációt, hogy kérdezhessen, elmondhassa az aggodalmait.
  • Mondd el neki, hogy a szerette az altatás miatt nem tud most telefonon beszélni.
  • Erősítsd meg abban, hogy nem beszélgetni vele, nem látni a szülőt nagyon nehéz, de a távolságtartás, a gyógyszerek és a lélegeztetőgép mind azért van, hogy jobban legyen.
  • Mondd el, hogy jelenleg a kórház a legbiztonságosabb hely a szülő számára.
  • Biztosítsd arról, hogy a szülő nincs egyedül, sok barátságos orvos és ápoló veszi körül.
  • Bátorítsd, hogy írjon levelet, képeslapot a szülőnek, amit otthon hangosan fel is olvashattok.
  • Rajzolhat, festhet is neki valamit, bármit, amit ő szeretne csinálni.
  • Készítsetek Kérdések és aggodalmak üveget (ez lehet egy befőttesüveg, amibe beledobhatja a kérdéseit és az aggodalmait, amit aztán esténként együtt megnéztek, és megpróbáltok válaszolni a kérdésekre, beszélgetni az aggodalmakról). Fontos, hogy minden nap sor kerüljön erre, hogy a nyílt és folyamatos beszélgetés fennmaradjon!

Ha a szülő jobban van, és lekerül a lélegeztetőgépről

Mondjuk el neki, hogy:

„Amint az anyukád/apukád jobban lesz, a lélegeztetőgépre nem lesz szükség, és újra tud majd beszélni. De elképzelhető, hogy még azután is álmosnak fogja érezni magát, és sokat kell majd pihennie. Lehet, hogy utána még sok napig kórházban kell maradnia, hogy elég jól legyen ahhoz, hogy hazajöhessen.”

Ha nem javul a szülő állapota

„Az orvosok és a nővérek mindent megtesznek azért, hogy jobban legyen az anyukád/apukád.”

A gyerekeknek szüksége lehet arra, hogy ezt sokszor elmondják nekik.   

Ha te sem tudod, mit felelj…

Rendben van, ha a gyermek néhány kérdésére nem tudsz válaszolni. Mondd el, hogy nem tudni a dolgokat néha nagyon nehéz. Bátorítsd, hogy írja le a kérdéseit, aggodalmait, amik felmerülnek benne. Ha nem tudod a választ egy kérdésre, mondd azt, hogy „Ez egy jó kérdés, örülök, hogy elmondtad nekem, hogy ezen gondolkodsz! Amikor legközelebb beszélek az orvossal, megkérdezem.”

Ne feledd, mindvégig tartsd fent a nyílt, őszinte és rendszeres kommunikációt, míg a szülő kórházban van!

Forrás:

https://www.childlife.org/docs/default-source/covid-19/ww_covid19resource_critical.pdf?sfvrsn=50438a4d_2