Gyermekgyógyászati ellátás fejlesztése pszichoszomatikus szemléletben

KINEK SEGÍTÜNK

A MedSpot Alapítvány e programjával az egészségügyi gyermekellátásban végzett munka fejlesztését szeretné támogatni. Célja, hogy megismertesse a gyermekellátásban dolgozókkal a legújabb és legkorszerűbb eljárásokat, ezzel lehetőséget adva a szakembereknek a szemléletük és eszköztáruk bővítésére és a kórházban kezelt gyermek pszichológiai támogatására.

MIBEN SEGÍTÜNK

A Medspot Alapítvány szakmai konferenciák szervezését tervezi, melyek fő témája a tervek szerint a jelenlegi egészségügyi rendszerben kezelt gyermekek ellátásában érzékelhető szakmai módszerek és eszközök szűk köre, korlátozott elérhetősége, illetve a lehetőségek ismertetése és kialakítása.

Egy 2017 májusában tartott kétnapos konferencia fókuszában a gyermekek különböző szintű orvosi beavatkozásokra történő pszichológiai felkészítése állt.

A konferencia meghívott előadója, Verena del Valle Mattsson, maga is úgynevezett Child Life Specialist szakmai képesítéssel rendelkező svájci pszichológus, bemutatta a gyerekklinikumban végzett gyakorlati munkáját az egyszerű vérvételeken keresztül a komplex műtétekig.

A Child Life Szemlélet a tengerentúlon már jól ismert és Nyugat-Európában is egyre növekvő szerepet kap a gyermekgyógyászati ellátás minden területén. Az Egyesült Államokbeli Gyermekgyógyászati Akadémia nyilatkozata szerint a Child Life szemlélet „alapvető komponense a minőségi gyermekellátásnak”. Ma már szerte Angliában és Svájcban okleveles úgynevezett „Child Life Specialist” szakemberek dolgoznak azon, hogy a gyermekek számára a kórházi élmények minél kevésbé legyenek megterhelőek vagy traumatikusak. A szakemberek feladatai közé tartozik az is, hogy a kórházi tartózkodást minél kényelmesebbé, lehetőleg szorongásmentessé, és gyermek- és családbaráttá tegyék.

Ennek a szemléletnek az alkalmazása, e munka folytatása indult el a tatai lakóotthonban, ahol az alapítvány jelenleg az autizmussal élők körültekintő, testre szabott professzionális egészségügyi ellátásának megteremtésén dolgozik.

Kapcsolat
Telefon: +36 1 599 9911
Email: orvosisegitseg@medspot.hu
Levelezési cím:
1126 Budapest, Derkovits utca 7.