Egyelőre számunkra is érthetetlen, de néhány napja elhunyt Szüts Miklós barát, pótapa, alapítványunk egyik alapítója (Szüts nem szokott meghalni, ez nem igazán vall rá). Sokan tudják róla, hogy tehetséges festőművész, népszerű közéleti ember volt. Talán azt kevesebben, hogy furfangos, éles elméjű szervező is volt, és mint ilyen, egy kis alapítvány, a Medspot egyik alapítója és kurátora volt. Néha ő is elfelejtette, mi is ő a Medsot-ban, ilyenkor megkérdezte: ,,Banduszkám” (vagy néha ,,drágám”, esetleg ,,bucikám”), ,,mit is csinálok én a Medspotban?”

Miklós nélkül nem lenne Medspot: 2015-ben az első mentőautónkat ő szerezte a Prezitől (az átvételről alább láthattok egy fotót – imádta, hogy mentőautóval császkáltunk a városban: ,,Bucikám nem nyomod be a villogót? Kurva nagy dugó van.”) Sokan meglepődtek: mit keres egy festőművész egy orvosi alapítvány kuratóriumában? Azt nem tudom, de hogy a Szüts mit keresett, azt tudom. Gyakran mindnyájunknál hamarabb átlátott egy-egy helyzetet, résen volt, szólt, ha ízléstelennek, vagy gyengének talált egy kommunikációt, ilyenkor ,,sok…”, mondta. Vagy azt írta, ,,ez így csacsiság, egy kicsit áss mélyebbre”). Bábáskodott a logó fölött, tanácsot adott személyekkel kapcsolatban és sokszor szerzett pénzt (ebben mindenkinél ügyesebb volt). Szeretett minket, és fontosnak tartotta az ügyet: menekülteknek, kiszolgáltatott embereknek segíteni. Mi pedig nagyon szerettük őt és rettentően fog hiányozni. A humorát mindenki emlegeti, mert utánozhatatlanul gyors és eredeti volt.

Ebben a posztban szeretném megköszönni a medspotos Kollégáknak, hogy egy szó nélkül, magától érthetődően segítettek Miklós ápolásában. Volt olyan Kolléga, aki már csak most, a betegágyban ismerte meg Miklóst, mégis közel került hozzá. Sajnálta, hogy ereje teljében nem ismerte, de még utolsó napjaiban is átszűrődött mérhetetlen intelligenciája és fergeteges humora: a fiúk örömmel mentek hozzá, vették a poénokat. Azt mondták utolsó találkozásukkor: ,,Miklós ma már nem mondta, hogy szevasztok, űrhajósok.”

Miklós! Mindent köszönök, igyekszünk továbbvinni a tőled tanultakat. A rendelő falán mindennap rád emlékeztetnek a képek, a Medspot pedig hála neked is, remélhetőleg még sok-sok rászoruló embernek tud majd segíteni. ,,Ölellek.”

dr. Spányik András
a Medspot kuratóriumának elnöke

A Prezi dolgozói átadják nekünk a mentőt

Miklós a rendelőnek ajándékozott festménye előtt

A Medspot alapítása