Mikor és hogyan döntött róla, hogy Magyarországra jön, hogy segíthessen az Ukrajnából menekülőkön?

Amikor olvastam otthon Hollandiában a háborúról szóló híreket, úgy éreztem, hogy tennem kell valamit. Kerestem a lehetőségét, hogy valakivel beszélhessek erről, és egyszer csak szólt egy orvos kollégám, hogy van és működik a MedSpot Alapítvány Magyarországon, amely orvosokat keres, hogy segíthessen. Így jött szembe a lehetőség. Rögtön utánanéztem, hogy mi is az a Medspot, és úgy döntöttem, jelentkezem hozzátok. Amikor meghoztam a döntést, átgondoltam, hogy ez mivel jár: tudtam, hogy gyermekek és többé-kevésbé az idős emberek ellátásban van tapasztalatom, de szerettem volna rendesen felkészülni, így egy Amszterdam-közeli családorvosi rendelőbe jelentkeztem, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzek. Amikor már úgy éreztem, készen állok, jelentkeztem a MedSpot-hoz.

Milyen benyomása támadt a terepen, amikor megérkezett?

Lenyűgözött, hogy mennyire szervezett az egész, milyen sokan dolgoznak itt. Láttam rengeteg szegény embert, rossz állapotban, rengeteg gyereket. A szülők gyakran azt mondogatták, hogy “csak a gyermekemmel törődjön”. A legtöbb ember nagy stressz alatt volt. Nem feltétlenül fizikai betegséggel érkeztek, de nagy lelki nyomás alatt. Pontosan ez volt a helyzet: ezek az emberek nem úgy döntöttek, hogy elmennek otthonról, egyszerűen muszáj volt nekik.

Voltak olyan esetei, amelyekre különösen emlékszik?

Nagy benyomást tett rám egy ember, aki súlyos szívbetegséggel érkezett, de mire eljutott hozzám, már napok óta itt volt, de nem törődött magával, csak azt leste, mikor érkezik már meg a családja. Kétségbeesetten próbált kapcsolatba lépni a családjával napokig. Olyan rossz állapotban volt, hogy alig működött a szíve, de még így sem akart a családja nélkül továbbmenni. Nagyon nehezen, de sikerült meggyőznünk, hogy hajlandó legyen kórházba vonulni, így sikerült végül a Nyíregyházi Kórházba szállítani kezelésre.

Volt egy édesanya is, aki a gyerekével érkezett. Neki nagyon magas volt a vérnyomása, amit  sürgősen lejjebb kellett volna vinni, de nem volt hajlandó segítséget elfogadni, amíg a gyermeke nincs biztonságban, felügyelet alatt. Kértünk segítséget az itt lévő emberektől, végül egy újságíró és a barátai vállalták, hogy vigyáznak a gyerekre. Így tudtuk rendesen fogalakozni az anya betegségével, ellátuk gyógyszerrel,ápoltuk.Hál”Istennek a vérnyomása is stabilizálódott, de ehhez lelkileg is meg kellett nyugodnia.

Mit visz haza Beregsurányból?

Lenyűgöztek a magyar emberek. Nagyon keményen dolgoznak, hogy segíthessenek, Budapesten és Beregsurányban is. Jönnek, és egész nap meg nem állnak! A menekülteknek segítő szervezetek munkatársai mindig ott vannak, hogy segítsenek. Örülök, hogy itt lehettem a MedSpot-tal, és én is kivehettem a részem a segítségnyújtásban. Őszintén úgy gondolom, hogy amit itt történik, az jó, jó benne lenni a csapatban. Ha szükség van rá, mindenképpen visszajönnék másik alkalommal is!