Az orvosi felszerelések és a gyógyszerek mellé a gyermekek ajándékai is a mentőautóba kerültek a MedSpot karácsony előtti, ukrajnai misszióján

Az orosz-ukrán háború frontvonalából a hátországba, Kárpátaljára menekült családok, többnyire gyermekek és idősek már második karácsonyukat töltötték otthonaiktól távol, menekültszállókon élve, a közeli hazatérés reménye nélkül. Ezeknek a gyermekeknek a legtöbb esetben nincs is hova hazatérni, hiszen sok helyen az otthonaik sem állnak már.

Az „Orvosi Segítség, Ahol Kell” – MedSpot – Alapítvány ezen családokban élő gyermekek személyes kéréseit teljesítette 2023. karácsonyán. A MedSpot arra kérte kárpátaljai munkatársait, gyűjtsék össze a háborús övezetből menekült gyerekek kívánságait. A MedSpot önkéntes orvosai, pszichológusai és segítői a karácsony előtti napokban indultak útnak, hogy elvigyék a kért ajándékokat és persze azért is, hogy ellássák azokat az embereket, akiket több, mint egy éve különböző krónikus betegségekkel kezelnek, ahogy azokat is, akik akutan lettek betegek és mindazokat, akiknek más módon nincs lehetőségük egészségügyi vagy mentálhigiénés ellátáshoz jutni. Az alapítvány önkénteseinek kiszámítható segítsége megbízható támasz azoknak az embereknek, akik lakóhelyüktől, egzisztenciájuktól megfosztva, egy-egy iskola, óvoda, vagy más, nem lakáscélú épület átmeneti szállóvá alakított emeletein rekedtek, és szorongva, traumákkal és fel-fellángoló krónikus betegségekkel várják a helyzetük változását. Ezen a karácsony előtti misszión is két menekültszálláson látták el a betegeket az orvosok, mentőápolók és pszichoterapeuták.

A gyerekek kívánságai

A menekültszállásokon élő gyermekek mindennapjainak nehézségeire világított rá a karácsonyi kívánságok listája is: gyümölcs, csokoládé, joghurt és persze kisautó, játékbaba – de ami nehéz ebben, hogy az alapítványi segítség sem képes végnélküli lenni és mindenkor, minden kívánságot teljesíteni. 

Önkénteseink tapasztalata az, hogy a gyerekek számára a legnagyobb fájdalmat az otthonuk, a családtagjaik elvesztése vagy távolléte okozza, ehhez hozzáadódik a meneküléssel együtt járó stressz, valamint a zsúfolt körülmények között a személyes tér hiánya miatt fennálló nélkülözés, a helyzethez való folyamatos alkalmazkodás. Az átmeneti szállásokon a belső menekült gyermekek és családok elfogadják a segítséget, ami nagyon fontos a jövőjük tervezése, egyáltalán a jövőképük építése szempontjából és sokat számít az is, hogy megélik: valaki törődni próbál velük. 

A gyermekek kívánságait magánemberek adták össze, ezúttal úgy, hogy a MedSpot megkeresésére egyenként „örökbe fogadtak” egy-egy ajándékot, amelyet megvásároltak, becsomagoltak és személyes ajándékként küldtek annak várományosához, a két és fél éves Ivánhoz, a 7 éves Natáliához, Koljához, Denishez és a többi gyermekhez.

A MedSpotról

Az „Orvosi Segítség, Ahol Kell” – Medical Aid on the Spot – MedSpot Alapítvány önkéntes hálózatának köszönhetően hatékonyan igyekszik reagálni a humanitárius szempontból nehéz helyzetbe került embercsoportok segítségkérésére. Több mint hetven magyar és csaknem húsz külföldi önkéntes orvos, pszichológus és szakápoló tartozik a szakmai csapatába, akik közül (a külföldiek kivételével) nagyon sokan már rendszeresen járnak ki Kárpátaljára ellátást nyújtani a rászorulóknak dr. Spányik András orvosszakmai vezetésével. 

A MedSpot 2022. októbere óta végzi egészségügyi misszióját a határokon túl, Kárpátalján is, hogy a változó körülményekhez igazodva, a harcok sújtotta területekről a biztonságosabb területekre érkező belső menekültek egészségügyi és mentálhigiénés ellátásában vegyen részt. Kiutazásaink során a MedSpot mentőautója bővített felszereltségű, mozgó háziorvosi rendelőként funkcionál, de orvosi csapatunkon és a szükséges felszereléseken, eszközökön kívül adományokat is szállítunk fedélzetén, ahogy a karácsonyi ajándékokkal is tettük.

Kapcsolódó videónk:

https://www.youtube.com/watch?v=6l25ViCfaok&t=3s

Karácsonyi kampányunkról a Telex írása az alábbi linken olvasható:

https://telex.hu/belfold/2023/12/22/budapestrol-vittek-ajandekokat-a-karpataljara-menekult-ukran-gyerekeknek

(A MedSpot Alapítvány sajtóközleménye, 2023.12.22. Az ünnepség képeiért köszönet a Budaörsi Tanodának.)