Autizmussal élő és értelmileg akadályozott gyermekek orvosi ellátása

Kinek segítünk

A sajátos nevelési igényű gyerekek egészségügyi ellátásának területén szakmai szempontból jelentős hiányosságok, ugyanakkor növekvő igény mutatkozik. Szükségleteik olykor alapjaiban különböznek a velük egykorú, de ilyen különleges igényekkel nem rendelkező társaikétól. Az autizmusból adódóan speciális bánásmódot, ezért nyilvánvalóan egészségügyi ellátásuk során is speciális kommunikációt és megközelítést igényelnek, mivel együttműködésük korlátozott.

Miben segítünk

A Medspot Alapítvány azzal kíván segíteni, hogy az autizmussal élő vagy más módon értelmileg korlátozott gyermekekre szabott egészségügyi ellátóhelyet és ellátást biztosít, amely figyelembe veszi e célcsoport átlagostól eltérő, különleges igényeit és ellátási nehézségeit. Ez a misszió hiánypótló, mert a jelenlegi magyarországi ellátórendszer nincs felkészülve erre a típusú ellátási formára.

Az autizmusra külön fókuszt helyezve pedig olyan egyedi orvosi és ápolási szaktudást, valamint olyan ellátási formákat nyújt, amelyekkel megkönnyíti az érintett páciensek kivizsgálását. Empátiával és rájuk szabott szakértelemmel közelít hozzájuk, és az ellátás során számukra is elfogadható környezetet teremt.

Autizmus spektrumzavarral élő gyerekek és felnőttek orvosi ellátása

A sajátos nevelési igényű gyerekek egészségügyi ellátásának területén szakmai szempontból jelentős hiányosságok, ugyanakkor növekvő igény mutatkozik. Szükségleteik olykor alapjaiban különböznek a velük egykorú, de ilyen különleges igényekkel nem rendelkező társaikétól. Jelenleg úgy tűnik, hogy a magyarországi ellátórendszer nincs felkészülve ezekre a kihívásokra.

A MedSpot Alapítvány felismerve ezt a hiányosságot, illetve annak orvoslásához szükséges feltételeket, a Panoráma Medical Center pszichoszomatikus szemléletű szakrendelővel és az Autistic Art Alapítvánnyal együttműködve szeretné megteremteni a korszerű ellátás módszertani alapjait.

Az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek és fiatalok egészségügyi ellátása, vizsgálata sokkal nehezebb, egyedi szakmai tudást és személyre szabott megközelítést és odafigyelést igényel.

Az Autistic Art Alapítvánnyal 2018 óta dolgozunk egy projekten. Az Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért azzal a szándékkal jött létre 2006 szeptemberében, hogy az autizmussal élők számára segítsen emberi élethez méltó körülményeket teremteni életük folyamán.

Szülői kezdeményezéssel, civil fenntartású lakóotthonokat hoztak létre, ahol élhetnek és dolgozhatnak az autizmussal élő fiatalok.

A Medspot Alapítvány arra vállalkozott, hogy vállalja a tatai lakóotthonban élő fiatalok orvosi ellátását.

A gyermekgyógyászati team tagjai csecsemő- és gyermekorvosok, gyermek-gasztroenterológus, gyermek-aneszteziológus, gyermek-radiológus, és nem utolsó sorban gyerekpszichológusok, akik pácienseik pszichoszomatikus szemléletű gyógyításában hisznek, és ezért a komplex egészségügyi ellátásért közösen dolgoznak. A szakemberek ezen válogatott csapata készen áll a legváltozatosabb kihívást jelentő helyzetek megoldására. Az autizmussal élők ellátásához megfelelő orvosszakmai hátteret nyújt felszerelt gyermekgyógyászati rendelőnk.

5 dolog, amit érdemes tudnod az autizmussal élő emberekről

1.
Az autizmus nem ritka állapot, az előfordulási gyakoriság megközelíti az 1,5 %-ot, tehát minden 68. ember ennek a tünetegyüttesnek valamely formájával él.
Az autizmust megközelítőleg 70 éve ismerjük, visszatekintve azonban bizonyítható, hogy korábban is jelen volt, csak nem tudtunk róla. Az autizmussal kapcsolatos ismereteink, tudásunk folyamatosan bővül.

2.
Az autizmus veleszületett állapot, az agy fejlődési zavara, eltérő fejlődése okozza, ennek hátterében döntően genetikai tényezők és részben környezeti faktorok (pl. születés körüli rendellenességek) állnak. Az autizmus nem múlik el és nem gyógyítható, egy életen át – tehát felnőttkorban is – befolyásolja a személy életét, a családhoz, közösséghez történő illeszkedését.

3.
Az autizmus fő jellemző tünetei:

  • kölcsönös kommunikáció zavara,
  • társas viselkedés nehézségei,
  • a gondolkodás és viselkedés rugalmatlansága, a változásokhoz való nehéz alkalmazkodás.

Emellett jellemző a környezet ingereinek eltérő észlelése, érzékelése.

4.
Az autizmus az értelmi képességek bármely szintjén előfordulhat. Az autizmussal élő emberek egy részénél az autizmus értelmi fogyatékossággal társul, de vannak kiemelkedő képességű autisták.  Az autizmus spektrum zavar kifejezés ezt a sokszínűséget fejezi ki. Minden autizmussal élő ember más és más, viselkedésük nagymértékben eltérhet egymásétól.

5.
Az autizmus az esetek többségében korán, két éves kor körül felismerhető. A korai diagnózis lehetőséget nyújt az autizmus természetének ismeretén alapuló, az egyénre szabott pedagógiai és pszichológiai módszerekkel történő korai fejlesztésre, mellyel az életminőség és a társadalmi beilleszkedés esélye jelentősen javítható.

Kapcsolat
Telefon: +36 1 599 9911
Email: orvosisegitseg@medspot.hu
Levelezési cím:
1126 Budapest, Derkovits utca 7.