Önkéntes szakembereink több mint 100 pácienst, főképp gyerekeket és hölgyeket láttak el ezen a hétvégén Ungváron. A misszióról fizikailag és lelkileg is kimerülten tértek haza kollégáink: a megterhelő napok folyamán sok erőteljes élmény érte őket, egy emberként érintett mélyen mindenkit a gyerekek által megélt szorongás és félelem. 

A MedSpot 2022. októbere óta bővítette ki egészségügyi misszióját a határainkon túlra, azzal a céllal, hogy a változó körülményekhez igazodva, a harcok sújtotta területről a biztonságosabb kárpátaljai hátországba költöző belső menekültek egészségügyi és mentálhigiénés ellátásában is részt vállalhasson. Tevékenységünket Ungvár és a környező települések menekültszállásain végezzük, rögtönzött, például iskolai tanteremből kialakított vizsgálókban. Kiutazásaink során mentőautónk bővített felszereltségű, mozgó háziorvosi rendelőként funkcionál, de orvosi csapatunkon és a szükséges felszereléseken, eszközökön kívül adományokat is szállítunk fedélzetén.

Külföldi partnerszervezetünk, a СЕРЦЕ ДО СЕРЦЯ /Heart to Heart/ Alapítvány a többi között koordinálási, tolmácsolási feladatokat is ellátó munkatársai -immáron barátaink- arról számoltak be, hogy az ideiglenes menekültszállásokon élő embertársaink mindig nagyon várják érkezésünket: a segítséget. 

Februári második utazásunk során kibővült létszámmal érkezett Ungvárra a Dr. Spányik András (foglalkozás-egészségügyi szakorvos, pszichoterapeuta szakorvos) által vezetett önkéntes orvosszakmai csapat. Spányik doktor kiemelte, hogy munkánk az elmúlt hónapok során némiképp át is alakult, elmondhatjuk, hogy több páciensünkkel is hosszabb ismeretség alakult ki, ami másfajta megközelítést és egészségügyi ellátást igényel. Mindez már nem csak akut, sürgősségi beavatkozást tesz lehetővé: felelősséget, kapcsolódást is jelent hogy visszatérő pácienseinket gondozni, kísérni is tudjuk.

Albert Tamás mentő szakápoló, a csapat egyik lelke: minden eddigi ukrajnai küldetésünk során önkénteseink közt tudhattuk. E februári utazás folyamán mégis arról számolt be, hogy ez alkalommal különösen sok gyereket láttak el: szomorú, traumatizált gyerekeket. Mindez önkéntes csapatunk közös tapasztalása is, így Spányik Doktort kérdeztük,  mi áll ennek hátterében.

A gyerekek fáradnak, és mindaz amit átéltek, ami most a mindennapokat jelenti: sok már. A közösségi szállásokon az intim szféra hiánya intenzívebb szorongást és megterhelődést jelent. Az itt élők ki vannak ragadva az életterükből, a szokott rutinból. További megterhelést jelentenek a szimbolikusan is nagy jelentőséggel bíró évfordulók. A korábban átmenetinek tartott, akut állapot krónikussá válik, a boldoguláshoz szükséges keretek kiismerhetetlenné váltak, az ismert szerepek, körülmények, helyek megszűntek, az otthonukat elhagyni kényszerülők a menekülteknek elnevezett “massza” részéve váltak. 

Dr. Milák Piroska (pszichoterapeuta, pszichiáter szakorvos) első alkalommal csatlakozott ungvári missziónkhoz, aki a helyi segítők munkáját is nagyon megerőltetőnek találta a Kárpátalján töltött hétvége folyamán. A doktornőt is megérintette a vizsgálatok során a gyerekekkel való találkozás – akik bár igyekeznek fegyelmezni magukat, de rosszakat álmodnak és rajzban mesélik el a háborúval kapcsolatos képeket: nem tudják elleplezni érzéseiket, az szorongásban, vagy akár viselkedési problémákban megmutatkozik. Ebben támogatást jelent, ha a szakemberek segítenek a témát nyílttá tenni, kérdéseket megfogalmazni és átbeszélik a helyzetet a családdal is. 

Együd Péter (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta-jelölt) szintén első alkalommal csatlakozott a mentővel kiutazó szakemberekhez. Jelenléte a pácienseknek és a teamnek egyaránt segítséget jelentett: maga is úgy tartja, hogy az általunk ellátott betegeken kívül az őket kísérőknek is nagy szüksége van odafigyelésre: örülnek ha ők is meg vannak szólítva az ellátás során.

Dr. Cseke Béla (belgyógyász, sürgősségi szakorvos) a háború kapcsán elindított segítő tevékenységünk egyik megálmodója, aki a szomorú évforduló alkalmából ukrajnai missziónkhoz is csatlakozott. Cseke Dr. úgy látja, hogy nagy szükség van az alapítvány munkájára: ugyanis nemcsak egészségügyi ellátásban szenvednek hiányt az itt élő belső menekültek, hanem a komplex (pszichés tényezőkre is figyelmet fordító) megközelítésű egészségügyi ellátásban is – ami igazolja a MedSpot célkitűzéseit. 

Önkénteseink sokszor szembesülnek azzal az önmaguknak feltett kérdéssel, hogy a munkánk vajon csak csepp-e a tengerben, de a visszajelzések megerősítenek minket abban, hogy minden páciens akit ellátunk, akihez kérdéssel fordulunk és akit meghallgatunk: kap. Már maga a találkozás is segítséget nyújt, missziónk, a gyógyítás pedig csodákra képes – ahogy Tamás kollégánk értékelte az Ukrajnában töltött újabb hétvégét: a tenger pedig ilyen cseppekből áll. 

Köszönjük hogy támogatjátok munkánkat, sok kis csepp nagy csodákra képes.