Mielőtt belekezdenénk a régóta szervezett ukrajnai segítő missziónkba a terepen, igyekeztünk felmérni a jelenlegi háborús helyzetet. Már csak azért is, mert – természetesen – addig sem fogunk leállni a hazánk érkező ukrajnai menekültek ellátásával, így tudnunk kell azt is, hogy várhatóan hogyan alakul nagy vonalakban a jövőben a menekülthelyzet. Ezekkel kapcsolatban az ukrajnai háborút jól ismerő külpolitikai újságíróval, Makai Józseffel beszélgettünk, aki maga is a jelenlegi konfliktus legeleje óta rengeteg időt tölt a háborús zónában.

MedSpot: Ön szerint várható-e újabb nagyobb menekülthullám Ukrajna felől?

Makai József: Nézzük a számokat, úgy talán könnyebb lesz megérteni a probléma egy részét. Az orosz-ukrán háború mostani szakasza immár több, mint fél éve tart. A mostani szakasza. Azokkal értek egyet ugyanis, akik szerint a konfliktus már 2014-ben elkezdődött. Viktor Janukovics bukása után Moszkva több műveletet folytatott a kijevi kormányok ellen, a legismertebbek természetesen a Krím-félsziget megszállása és bekebelezése, illetve a két szakadár terület megszervezése és működtetése.

Az idén februárban nyílt orosz agresszió kezdődött el, az orosz fegyveres erők Belarusz és Oroszország területéről, több irányból, több fronton támadták meg Ukrajnát. A február óta eltelt időszakban a 43 és fél millió ukrán állampolgárból 11 millió 150 ezer hagyta el az országot, és majdnem 4 millió 800 ezer lépett be Ukrajna területére. Azaz: kezdetben nagyon sokan menekültek el, ám amint lakóhelyüknél – például a főváros, Kijev körül – valamennyire rendeződött a helyzet, vissza is tértek. Az invázió első napjaiban Kijev szinte kiürült, alig találkoztam helyivel. Mára ez megváltozott.

Július közepén 6 millió 600 ezer olyan ukrán állampolgár volt, aki elhagyta a lakhelyét, ám az országban maradt. Ez önmagában is óriási szám, hiszen a lakosság több mint 15 százaléka Ukrajnán belül él menekültként. Nemrég jártam riportúton délen, és egy evakuáltakat szállító vonaton is utaztam. A szerelvény a harcok közelében lévő települések lakóit szállította, és tele volt. Néhányan azt tervezték, hogy külföldre mennek, de a zömük Ukrajna nyugati részén tervezte átvészelni a háborút. Úgy tűnik tehát, hogy a közeljövőben nem alakul ki újabb drasztikus menekülthullám. Biztosan lesznek, akik majd csak ezután érkeznek, de jelenleg nem érzékelhető, hogy hatalmas menekülő tömeg indulna a határok felé.

Ami a hazai helyzetet illeti, elmondható, hogy nagyon kevesen maradnak Magyarországon azok közül, akik ide érkeznek. A számok néha magasak, akár több ezren lépnek be az országba naponta, ám rengetegen mennek vissza is, illetve ingáznak.

Optimista-e a háború mielőbbi végével kapcsolatban?

Arra nem számítok, hogy a háborúnak a közeljövőben vége lehetne. Az oroszok szerintem még nem merítettek ki minden lehetőséget. Az elképzelhető, hogy céljaik változnak: a Kijev elleni támadás, az ukrán vezetés eltávolítása nem sikerült, vissza is vonultak a fővárostól. Ám keleten és délen változatlanul harcolnak. Elképzelhetőnek tartom, hogy a megszerzett területeken – he lehetőségük adódna – a konszolidáció után egy irányított népszavazás-szerűséggel próbálnák meg legitimálni a megszállást, a terület bekebelezését.

A konszolidációt és az annexiót az ukrán ellentámadások és a védekezések eddig megakadályozták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ukránok a belátható időn belül képesek lennék felülkerekedni az oroszokon. A harctéren egy egyensúly közeli állapot állt be, egyik fél sem képes tartósan és végérvényesen kibillenteni a másikat.

A veszteségek mindkét oldalon jelentősek, áttörésre pedig mintha egyikük sem lenne képes. Amennyiben nagyon csapadékos lesz az ősz, akkor az áttörési kisérletek megritkulhatnak, mert a technika és az ember is nehezen mozog a sártengerben. Elképzelhető, hogy úgy telelenek át, hogy az arcvonalak jelentősen nem mozognak majd, és a konfliktus változatlanul kimerítő anyagháború lesz.

Van-e reális esélye annak, hogy Ukrajna nyugati felén – így Kárpátalján – is harcok alakuljanak ki?

A többi között az imént elmondottak alapján sem számítanék arra, hogy Ukrajna más területén harcok lehetnének. Az elképzelhető, hogy az orosz erők az ország bármelyik pontját támadják (ehhez van légierejük, vannak rakétacsapataik, a haditengerészetnek is vannak rakétáik). De közvetlen összecsapásokra, tüzérségi párbajokra, szárazföldi hadműveletekre a jelenlegi frontokon lehet számítani.