Mikor és hogyan döntött úgy, hogy csatlakozik hozzánk a MedSpot-hoz?

Május közepén döntöttem úgy, hogy csatlakozom a MedSpot-hoz. Bernard Leenstra (holland orvos, a MedSpot segítője – a szerk.) révén kapcsolatba kerültem az Ukrajnát segítő holland orvosok hálózatával, akik felvették a kapcsolatot a MedSpot-tal.

Korábban említette, hogy máshol is önkénteskedett. Mesélne erről?

Az Orvosok Határok Nélkül és a Sea-Watch szervezetekkel dolgoztam együtt. Dolgoztam háború sújtotta országokban, például Szíriában és Irakban, ahol menekülttáborok kórházaiban és a helyiek számára fenntartott regionális kórházakban dolgoztam. Leginkább a Földközi-tengeren dolgoztam mentőhajókon, amelyek menekülteket, migránsokat és menedékkérőket mentettek meg a vízbefulladástól.

Voltak emlékezetesebb esetei Beregsurányban? 

A stressz érthető módon sok plusz tünetet okoz az embereknél. Láttam egy férfit, aki légszomjjal érkezett. Nem találtam semmilyen akut betegséget, ami ezt okozta volna, és akkor elmondta, hogy előző nap nagyon ideges volt, mert a kollégáival együtt kellett volna felszállnia a buszra, de Ukrajnában lemaradt, mert nem voltak meg a megfelelő papírjai. Az idegesség miatt a szokásosnál sokkal többet dohányzott, és valószínűleg ez okozta a légszomjat.

Aztán láttam egy 12 éves ukrán lányt hátfájással. Egyedül jött hozzám. Nem találtam semmi olyat, ami a hátfájását okozta volna, amit kezelni tudtam volna. Aztán megkért, hogy nézzem meg a kishúgát, akinek kiskora óta fáj a felső háta, és a bátyját, akinek egy apró seb volt a fején. A szüleikkel soha nem találkoztam. Megható volt az értük való aggódása.

Van valami, amit hazavisz Beregsurányból?

Abban az időszakban, amikor ott voltam, kevés menekült érkezett, és a legtöbbjük átutazóban volt az előre megbeszélt célállomásuk felé. Ennek ellenére értékes tapasztalat volt megtapasztalni, hogyan épült fel a magyarországi sürgősségi segítségnyújtás, és mennyire motiváltak az önkéntesek az ukrán menekültek megsegítésében.